Sex heta cykeltrender

Här är sex heta cykeltrender inför sommaren.

1: Elcykel – cykla långt utan att svettas
Med elcykeln tar du dig längre och snabbare med mindre ansträngning. Det är en perfekt kombination om du är ute på landet och har en bra bit till butiker, stränder och utflyktsmål. Dessutom är det en verklig utmanare till bilen – nu blir det enklare för alla att cykla längre.

2: Lastcykel – perfekt på lantstället
Lastcykeln är det perfekta fordonet för barnfamiljer, stugägare och alla andra som vill kunna frakta grejer med trampkraft. Med nya lättrampade modeller med och utan elassist blir livet mycket enklare. Se upp alla flakmoppar!

3: Gravel bike och cyclocross – cykla snabbt på grusvägar
Att cykla på grus och ojämnt underlag – men på en snabb cykel – har snabbt blivit populärt i Sverige. Cyclocross är en tävlingsform som har hundraåriga anor. Cyklarna liknar racercyklar men med utrymme för bredare däck och ofta med cantileverbromsar. Gravel biken liknar också en racer men med med bekvämare geometri och breda däck. Båda cykeltyperna är populära som allroundcyklar och pendlarhojar även på vintern. 

4: Bikepacking – äventyr bortom asfalt och tung trafik
Att packa mountainbikens ram- och sadelväskor med lätt outdoor-utrustning gör att du kan komma bort från hårt trafikerade vägar och uppleva ett mer naturnära äventyr. Bikepackingen växer stadigt och allt er tillverkare satsar på utrusning och cyklar som är anpassade till ändamålet.

5: Cykelturism – en upplevelse för alla sinnen
Den klassiska cykelsemestern har gjort en stark comeback under de senaste åren. Och i dag
nns det många alternativ för den som vill semestra på sadeln: med ett kreditkort och minimal packning, med assistans från en bil, eller med full utrustning för campinglivet. Cykelturismen omsätter mångmiljardbelopp i Europa. Enligt en studie gjord av EU-parlamentet 2012 ger cykelsemestrandet ett tillskott på 44 miljarder euro årligen till den europeiska ekonomin. Undersökningar visar också att cykelsemestarna gör av med betydligt mer pengar på mat och boende jämfört med andra grupper.

6: Landsvägscykling – Sveriges nya folkrörelse
Cykelsporten blir allt populärare och motionsloppen runt om i landet blir snabbt fulltecknade. Det dyker också nya lopp varje år, och folk samlas formellt och informellt för att cykla i klunga. Några heta trender för racercyklarna är skivbromsar, bredare däck och slanglösa däck. Handbyggda ramar i moderna, tunna, stålrör har varit en stark trend utomlands,
men som inte riktigt har nått Sverige – ännu. Aluminiumramar har gjort comeback också inom de dyrare prisklasserna. 

Lars Strömgren
0736 55 45 82 lars.stromgren@svenskcykling.se

1 Response

  1. Puky

    Kan verkligen rekommendera bikepacking, särskilt en längre tur till t.ex. Danmark eller Norge. Det bästa sättet att se sitt kära lands vackra natur!

Leave a comment